Składniki:
Przepis ze strony Moje Wypieki
białko
szklanka cukru pudru
barwniki spożywcze
Białko i cukier umieszczamy w misce i miksujemy przez 10 minut. W zależności czy chcemy uzyskać lukier do ozdabiania całych powierzchni (rzadszy) czy malowania wzorków (gęstszy) możemy dosypać cukier do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji.
Podzielić do kilku miseczek, dodawać po trochę barwniki do uzyskania odpowiedniego koloru.
Dodatkowo:
perełki
posypki
cukier
Oczywiście metod dekorowania jest miliony. Wystarczy czymś posypać lukier i już ciastko wygląda zupełnie inaczej. Kilka przykładów wzorów i kolorów.
Pierniczki stojące
Wystarczy w wybranych ciastkach, dwóch identycznych zrobić nacięcia - na jednym od góry na drugim od dołu, mniej więcej takie same, by dało się je złożyć. Najlepiej zrobić to jeszcze przed pieczeniem, choć jeśli pierniczki rosną to najprawdopodobniej trzeba to będzie poprawić i dociąć - najlepiej jak już pierniczki zmiękną. Można kupić gotowe foremki do takich ciastek, ale, jak widać, nie jest to konieczne.


Później wystarczy igłą z nitką zrobić zawieszki i można śmiało wieszać na choince


Później wystarczy igłą z nitką zrobić zawieszki i można śmiało wieszać na choince
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz